perjantai 29. kesäkuuta 2007

Kirjoja

Enpäs ole kirjoitellut hetkeen mitään kirjoista. Viime aikoina olen lukenut esimerkiksi Salka Valkan ja Populaarimusiikkia Vittulajänkältä.

Salka Valka on Nobel-palkitun Halldór Laxnessin kuuluisin teos. Se sijoittuu pieneen islantilaiseen kalastajakylään 30-luvulle. Kirjassa ei tapahdu juurikaan mitään erikoista muualla kuin päähenkilön pään sisällä. Tunteiden kuvaukseen on kuitenkin keskitytty ja siinä onkin onnistuttu sen verran hyvin, että ymmärrän ainakin osittain miksi teos on saavuttanut asemansa klassikoiden joukossa.

Luin myöhemmin Wikipediasta, että Laxnessista tuli 50-luvulla sosialisti ja hän joutui sen vuoksi hankalaan asemaan oikeistolaisessa Islannissa. Salka Valkassa suhtautuminen vasemmistolaisuuteen on kuitenkin hyvin ristiriitaista, ja olin rivien välistä lukevinani vahvaa kritiikkiä sosialismia kohtaan.

Mikael Niemen Populaarimusiikkia Vittulajänkältä tuli luetuksi parissa päivässä mökillä. Kirja alkoi hieman nihkeästi, mutta oli lopulta hulvattoman hauska elämys. Mikään klassikko ei siis ole kyseessä, mutta sen sijaan erittäin viihdyttävä kirja. 60-70-luvun pajalalainen sielunmaisema on teoksen perusteella suomalaisempaa kuin suomalaisuus itse. Mutta kyseinen seutuhan onkin suomenkielistä aluetta (siellä puhutaan suomen murretta meänkieltä).

Kaikki uhoaminen ja ryyppääminen istuvat jotenkin suomalaiseen kulttuuriin niin paljon paremmin kuin ruotsalaiseen, että täytyy hieman ihmetellä, miten teos on ollut niinkin suosittu myös muissa Pohjoismaissa. Suomalainen sankarikuolema: itsemurha, sota, sydänkohtaus saunassa tai alkoholimyrkytys; voiko tätä läppää todella tajuta jollei ole suomalainen?

Sain myös vihdoinkin käsiini Peter Hoegin Hiljainen tytön, tosin vain seitsemän vuorokauden pikalainana ja Kukan lainaamana, joten en ehdi sitä kokonaan lukea, kun Kukka aikoo omia sen viikonlopuksi. Ehdin eilen kuitenkin lukea vajaat 150 sivua, ja vakuutuin. Teos vaikuttaa juuri niin oudolta ja käsittämättömältä kuin vain Hoegiltä voi odottaa, mutta mukaansa se tempaa. Kirjasta lisää jahka olen lukenut sen.

Ei kommentteja: