sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Oopsit eli kananmunasämpylät

Oopsit on vähähiilihydraattinen vaihtoehto leivälle. En tiedä mistä typerä nimi tulee, mutta se on vakiintunut käyttööni, kun en muutakaan nimeä kyseisille leivonnaisille tiedä. Jotkut syövät oopsien päällä myös makeita herkkuja, kuten vaikkapa mansikoita ja kermavaahtoa, ja uskon yhdistelmän kyllä maistuvan. Itse olen käyttänyt oopseja sämpylöiden tavoin ja syönyt niiden päällä kinkkua ja juustoa.

4 kananmunaa
100g maustamatonta tuorejuustoa (täysrasvaista, esim. Philadelphia)
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa

Ensin erotellaan kananmunien keltuaiset ja valkuaiset kahteen kulhoon. Valkuaisten joukkoon laitetaan leivinjauhe ja vatkataan sitten valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdottamiseen menee sähkövatkaimella muutama minuutti. Sitten vatkataan toisessa kulhossa keltuaiset, tuorejuusto ja suola tasaiseksi massaksi. Tämä massa käännellään varovasti mutta huolellisesti valkuaisvaahdon sekaan. Syntynyt taikina lusikoidaan leivinpaperin päälle uunipellille haluttuun muotoon. Kyseisestä taikinamäärästä tulee esimerkiksi kuusi suurehkoa sämpylälättyä. Paistetaan 150 celsius-asteessa 30 minuuttia. Paistamisen jälkeen oopsien annetaan vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen syömistä. Oopsit säilyvät jääkaapissa hyvinä ainakin pari päivää.

Ei kommentteja: